Yyterin alueen luonto- ja retkeilykohteita

Ainutlaatuinen Yyteri tarjoaa upeita luontoelämyksiä aktiivisille ja luonnossa liikkuville lomailijoille! Luonto- ja retkeilykohteita löytyy paljon erilaisia, ja Yyteri on ihanteellinen paikka myös lintubongailuun. Retkeilyreittikarttoja saat vastaanotostamme tai voit kurkata sen täältä.

Koko Yyterin alueen kartan näet tästä

Luontotornit

Yyterinniemi on todella arvokas luontokokonaisuus, joka on tunnettu erityisesti linnustostaan. Koko Porin rannikon luontoon ja lintuvesiin voit tutustua luontotorneista, jotka sijaitsevat kaikki täällä Meri-Porissa. 

Yyterinniemen retkeilyreitit

Yyterin alueella on lukuisia retkeilyreittejä! Uusin luontoreitti yhdistää ainutlaatuiset luontokohteet, Yyterin santojen Etelä-Suomen arvokkaimman dyynialueen, sekä lietteiden linnustoltaan arvokkaan maankohoamisrannan.

Yyterin sannat

Yyterin sannat on yksi Suomen ainoista aktiivisista dyynialueista. Yyterin sannoilla kiertää 5,3 
kilometrin pituinen Santojen lenkki, jonka varrella nautit niin upeista merimaisemista kuin metsäpoluistakin. Reitti lähtee heti leirintäalueen vierestä! Reitti on myös varsin kelpo saunalenkiksi; dyyneillä kiipeily tai viimeistään loppuspurtit hiekkarannalla takaavat sykkeen nousun! Toki reitti sopii myös maisemien ihasteluun ja leppoisampaankin menoon.

Yyterin lietteet

Dyynialueen jatkona on Yyterin lietteinä tunnettu alue, jossa linnusto on monipuolisimmillaan. 
Pesimäalueena lietteet ovat etenkin kahlaajien suosiossa. Lietteet toimivat myös erinomaisena 
paikkana arktisten lajien muuton seuraamiseen. Toisinaan lintuja on jopa tuhansia! Pitkospuut ovat helpot kulkea myös perheen pienimmille.

Lietteiden reitti

Matkaa Yyterin sannoilta lietteille kertyy 3-5 kilometriä lähtöpaikasta riippuen. Matkaa voi jatkaa 
pidemmällekin ja osa reitistä ulottuu Selkämeren kansallispuiston alueelle. Yyterinniemen 
retkeilyreitteihin kuuluu myös useita lyhempiä reittejä. Voit tutustua reittiin myös Ulkoile Porissa –
karttasovelluksella, joka toimii paikannuksen avulla myös mobiililaitteissa. Voit lähteä seikkailemaan vaikka kännykän kanssa ja nähdä oman sijaintisi reittikartalla!

Muita hienoja ja ehdottomasti vierailun arvoisia kohteita ovat Herrainpäivät – lenkki on lyhyt, mutta sitäkin kauniimpi! Noin 1,5 km pituinen reitti kulkee metsässä merimaiseman ympäröimänä. Reitin alkupään lähelle pääset helposti autolla tai vaikka kävellen leirintäalueelta!

Luontoreiteillä nuotiopaikkoja ei oikeastaan ole, lukuun ottamatta Punaisen tuvan (Santojen lenkin alkupään vieressä) tulentekopaikkaa sekä Herrainpäivien nuotiopaikkaa. Kannattaa kuitenkin varautua siihen, että puita ei välttämättä nuotiopaikoilla ole. Leirintäalueelta löydät monta nuotiopaikkaa ja puut voit ostaa näppärästi vastaanotosta, mikäli haluat viettää tunnelmallista iltanuotiota vasta retken jälkeen. Rantavehnä -rakennuksen suojassa grillailet huonommallakin säällä.

Kallo

Kallosta löydät Suomen ehkä kuvatuimman majakan! Kallon kauniilla kallioilla nautiskelet vaikka piknikistä ihanissa merimaisemissa. 

Reposaari 

Reposaari on saari Porin edustalla Selkämeren ulapan äärellä. Tämä noin kolme kilometriä pitkä ja puoli kilometriä leveä saari on ehdottomasti kokemisen arvoinen viehättävine puutaloineen ja erikoisine ravintoloineen! Reposaareen pääset helposti omalla autolla tai bussilla. Lue lisää Reposaaresta